Agenda
Zondag 26 februari 2017
Jaarvergadering

Activiteiten van het afgelopen jaar worden besproken met de leden.

 

20 t/m 23 april 2017
Filmfestival Calella

Zoals ieder jaar, vindt ook dit jaar in Calella (Spanje) de Festimatge plaats, een internationaal festival op het gebied van met name film en fotografie. Traditioneel is in het laatste weekend ruimte ingelast voor 9,5 mm.

 

Blijf op de hoogte via;  http://www.festimatge.org

Inschrijfformulieren en kosten kunnen bij de secretaris worden opgevraagd; info@cine95nederland.nl

 

2 t/m 5 juni 2017
42ste filmfestival

Het internationale festival zal plaatsvinden in Saarburg, Duitsland.  Meer informatie...

 

Daphne's Dagboek
image

Liverpool, Engeland

41ste internationale 9,5mm filmfestival

Juni 2016

Na een wisseltruc bij de incheckbalie van Easyjet tussen koffers en handbagage, om aan alle eisen te voldoen, waren we klaar voor vertrek. Deze vakantie maken we voor het eerst echt gebruik van Odin’s paspoort, de douane beambte keek tevreden dus konden we het vliegtuig in. Daar zat Odin op mama’s schoot veilig met een eigen riempje aan de hare bevestigd. Het opstijgen en dalen deerde Odin gelukkig niet. Door het raam wees Odin naar wat er buiten te zien was zoals de auto’s, de huizen en de wolken. Hij leek te beseffen dat dit bijzonder was, een nieuw uitzicht, een nieuwe ervaring. De vlucht was kort, 1 uur, prima voor onze eerste gezinsvlucht. We hadden ons voorbereid en ingelezen en daar plukten we de vruchten van.

In Liverpool verblijven we in een massief groot en oud hotel van het type klassieke vergane glorie. Indrukwekkend maar vol gebreken. Dat is Engeland. Net als de overdadige beleefdheid en het geduld van mensen, dit komt overigens goed van pas als je op de enige nog werkende lift staat te wachten. Van de taal die ze hier spreken vraag ik mij soms af of het Engels is maar “love” en “darling” versta ik zonder probleem.

De eerste dag van het festival verliep traditioneel, we begroeten elkaar onder het genot van thee/koffie en Engelse zoetigheid, bestuderen onze IYLiverpool welkomstasjes en spelden naambordjes op. Veel 9,5ers merkte op dat Odin geen naambordje had. Niet dat hij er een nodig heeft want iedereen weet zijn naam, ook andere gasten in het hotel.

Het festival kent een vol programma dit jaar, met twee volledig gevulde dagen. Om de rust enigszins te bewaren voor Odin zijn we elke dag na de lunch met z’n drieën teruggegaan naar het hotel. Zodat Odin daar zijn eigen ding kon doen. Daardoor hebben we helaas een bezoek aan Port Sunlight Village (gecreëerd voor het personeel van de Lever fabriek waar Sunlight zeep werd gemaakt) en een rondrit per bus door Liverpool gemist.

Maar omdat we na afloop van het festival nog een week in Liverpool verbleven hebben we nog genoeg gedaan. Voor Odin was dus ook deze vakantie een aaneenschakeling van eerste ervaringen. Naast vliegen en voor het eerst naar Engeland, hebben we o.a. twee kathedralen bezocht, een ritje gemaakt in een trolleytram, over de Mersey gevaren met een veerpond, in een reuzenrad gezeten, een radiotoren bezocht, met de metro gereden, het langst gewacht op een maaltijd ooit, 6 trappen afgedaald om een kroeg te bezoeken, lekkerste milkshake in jaren gedronken, Odin in een bus verschoond en van afternoon tea genoten.

Alle mensen die we tegenkomen zijn zo lief en begaand met Odin, alle 9,5ers zijn als extra opa’s en oma’s voor hem maar ook mensen in het hotel, op straat, in restaurants, waar we ook komen of gaan Odin steelt de show. Mr. Shark. Het leukste compliment:  “what a happy little boy”.

Ons hotel ligt in het centrum van Liverpool waar je volop kunt winkelen en eten. Wat fijn is voor ons maar ook Odin vond er vermaak in de vorm van een Lego winkel. We zijn er een aantal keer binnen geweest om met Duplo te spelen, de beesten waren favoriet.

De rivieroever van de Mersey ligt op 10 minuten lopen afstand van ons hotel, vroeger was de haven het belangrijkste voor de handel nu voor het toerisme. In het gerenoveerde Albert Dock hebben we ons vermaakt met het Beatles museum, voelden we ons thuis voor 8 pence per minuut bij Ziferblat (alleen je tijd kost geld het eten en drinken is gratis) en Odin heeft zich moe gespeeld bij Mattel Play.

Je kunt moeilijk naar Liverpool gaan en niet in de voetsporen treden van de Beatles, naast de musea en het monument hebben we ook Mathew Street “Beatle Street” bezocht, hier bevond zich de Carvern Club waar de Beatles regelmatig optraden. We hebben even ons hoofd naar binnen gestoken in de nieuwe Cavern Club, geheel in stijl herbouwd.

Een frisse wind, schreeuwende meeuwen, dag en nacht sirenes, Beatles referenties, bier bij je fastfood, toeterende cruiseschepen en Disney-vuurwerk. Dat is Liverpool. En na anderhalve week kan ik zeggen: IYLiverpool!